Полша купи една от най-ценните частни арт колекции в света за нищожна сума

Полското правителство купи световноизвестната частна колекция на полското семейство Чарториски, включваща една от най-известните картини на Леонардо да Винчи – „Дамата с хермелина“, за малка част от пазарната ѝ стойност, предава Би Би Си.

Колекцията от 86 000 артефакта и 250 000 ръкописа и книги е продадена за общо 100 млн. евро, като преди това е била оценена на 2 милиарда евро.

Освен „Дамата с хермелина“, която се оценява на 350 млн. евро, колекцията съдържа и картини на Рембранд – „Пейзаж с Добрия самарянин“, както и на Реноар.

Главата на семейство Чарториски – Адам Карол Чарториски, потомък на принцеса Изабела Чарторийска – основала колекцията през 1802 г., каза , че се чувства „сякаш прави дарение“ , следвайки примера на предците си, които „винаги са работили в полза на полската нация“.

Управленският борд на фондация „Чарториски“ подаде оставка в знак на протест. В изявлението си управителите казват, че не им е била поискана консултация относно продажбата на колекцията.

Купуването на колекцията е част от плана на правителството да национализира важни бизнес и културни артефакти, за да повиши националната гордост.

„Има 14 картини на Леонардо да Винчи по света и ние притежаваме една от най-великите“, коментира полският културен министър – Пьотр Глински.

Той допълни, че покупката „гарантира правото на поляците върху колекцията“, а преговорите по сделката са продължили няколко месеца.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.