Поетът и спортист Пламен Панчев – на 70

Стилно тържество и литературно четене организира по повод 70-годишнината си разградският спортист и поет и спортист Пламен Панчев.
Събитието в салона на Художествена галерия „Проф. Илия Петров”. Водещи бяха Виолета Антонова, главен експерт „Култура” в Община Разград и почетния гражданин на Разград, поетът и писател Иван Димитров.
Гости на тържеството бяха легендите на българския баскетбол Симеон Варчев и Георги Глушков – първият източноевропеец, играл в Националната баскетболна асоциация в САЩ. Присъстваха и зам-областният управител Евгени Драганов, д-р Василев – кмет на Община Разград, г-жа Надежда Радославова – председател на Общински съвет Разград и десетки приятели на рожденика.

Пламен Панчев получи поздравителен адрес от Боян Ангелов – Председател на Съюза на българските писатели, както и от Камен Алипиев-Кедъра от БНТ.
А юбилярът прочете свои творби от последната стихосбирка „Сърдечен дрибъл”.

Пламен Панчев е роден на 31 август 1948 г. в Разград. Завършил е ВИХВП – Пловдив, инженер-технолог, а по-късно Националната спортна академия. Баскетболист, играл за „Ямбол“, „Академик“ Пловдив и „Лудогорец“. Треньор на мъжкия отбор на „Лудогорец“. Бивш треньор на националния юношески отбор. Майстор на спорта.
Автор е на осем стихосбирки: „Връхна нота“ (1987), „Все по-далеч от думата надежда“ (1994), „Тревожен хляб“ (1996), „Спиралата на спомена“ (1998), „Целувай ме, змия великолепна“ (2002) „Добро утро на залеза“ (2008), „Среднощен реверанс“ (2014) и „Сърдечен дрибъл“ (2018).
Творчеството му е превеждано на руски, английски, испански, сръбски, хърватски, турски, гръцки. Член е на Съюза на българските писатели и на Славянска академия. Носител е на български и международни литературни отличия.
През 2016 г. Община Разград удостоява Пламен Панчев със званието „Почетен гражданин на град Разград“ за неговото поетично творчество и постижения му в областта на спорта.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.