Повече от половината магистрати от САС подкрепят кандидатурата на Нели Куцкова за председател на съда

Повече от половината магистрати от Софийския апелативен съд (САС) подкрепят кандидатурата на Нели Куцкова за председател на съда, съобщава „Правен свят“. В становище до Висшия съдебен съвет 40 от общо 58съдии изразяват увереност, че съдия Куцкова е доказала своя висок професионализъм, принципност, почтеност и безупречен морал и има необходимия капацитет, за да оглави САС.
В четвъртък ВСС ще направи трети опит да избере административен ръководител на апелативния съд в столицата. Куцкова е единствен кандидат. При първия опит се яви само Веселин Пенгезов, но ВСС не го избра, тъй като срещу него има обвинение. Във втората процедура участваха Пенгезов и зам.-шефът на САС Стефан Гроздев, но избор отново нямаше.
В становището си до ВСС съдиите наблягат на „отличната професионална подготовка, стабилност на знанията и опита, които са оценени недвусмислено с възможно най-високата оценка“ именно от съвета при приемането на атестацията на съдия Куцкова.
Те напомнят, че съдия Куцкова има дълъг опит като административен ръководител, което, според практиката на ВСС, е преимущество.
„Като административен ръководител тя ясно показа възможността да мотивира колегите си, да им създава условия за работа и нужното спокойствие, както и да осигури на гражданите получаване на качествени услуги, свързани с правосъдието, при ясни правила. Въведе множество добри практики, които са възприети и от други административни ръководители. Тя има капацитета и уменията да създава екип и да осигури работа в екип, както на всички колеги на съответните нива, така и на служителите, с цел гарантиране доброто обслужване и достъпна информация по отношение движение на делата. Създава и добра организация на работа между деловодители, секретари и съдии“, се казва още в становището на съдиите. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.