Плевнелиев: Сигурността струва пари, но мирът и свободата са безценни

Вярвам, че сме оставили зад нас тежкото политическо противопоставяне. Има потенциал за постигане на политическо съгласие. Това каза президентът Росен Плевнелиев в обръщение от трибуната на Народното събрание. Той обобщи проведените през изминалия месец консултации с парламентарно представените политически партии, предаде репортер на БГНЕС. България има свой план за действие – България 2020. Предстои най-важното – доброто изпълнение. Народът не очаква чудеса, а посветеност и работа в правилната посока, заяви президентът.
Консултациите показаха, че няма спор за това кои са секторите, които трябва да се реформират, отбеляза президентът и на първо място постави икономиката, а веднага след това реформата в съдебната система, енергетиката, здравеопазването, изборното законодателство и армията.
Има и ресурс, и съгласие за реформи. Те се постигат чрез политически кураж. Икономиката е в основата на решението на всеки от проблемите. Проблем вече седма година са ниските инвестиции и растеж, отбеляза Плевнелиев.
Той заяви, че държавата трябва да може да гарантира справедливост за всеки. Да не се заблуждаваме, резултатите не идват автоматично. Независимостта и ефективността на съдебната система се отстояват ежедневно. Народът е жаден за справедливост, заяви Плевнелиев.
Държавният глава посочи, че по крещящи престъпления като възродителния процес, аферата САПАРД, КТБ и други знакови дела – няма нито един наказан до момента. Системата произведе достатъчно скандали. Време е за промяна. Реформата в съдебната система не може да бъде отлагана повече, заяви още Плевнелиев.
Енергетиката е един от стълбовете на националната сигурност. Не можем да имаме сигурност, когато зависим от един източник.
Плевнелиев подчерта, че проблемът на българската енергетика е държавата. Той посочи, че три са стълбовете върху които ще се изгради европейския енергиен съюз. „Всичко останало – газопроводи, нови ядрени мощности – са средства за постигане на целите. Не е важно колко газ транспортираме, а каква цена плащат българските потребители. Справедливата цена се постига чрез конкуренция“, каза Плевнелиев и добави, че „в енергетиката на първо място поставяме ефективността“. Той противопостави проектите от така наречения „Голям шлем“ на санирането на сградния фонд, който според него ще доведе до енергийна ефективност.
По време на консултациите многократно бе поставен проблемът за качествена реформа на правораздавателната система. Няма съмнение че конституцията може да бъде променена, но е важно да проведем цялостен и задълбочен анализ, да направим дебат и предложението за промени да стъпи на оценка за устойчивост на промените и оценка на въздействие.
Плевнелиев призова да бъдат оповестени разчетите за състоянието на болниците, на спешната помощ, на осигурителната система, на пенсионните фондове. Президентът не пропусна да отбележи тежкия удар, който пое банковата система. Важно е не просто да се справим с кризите, а да поемем напред, добави той. През 2015 година може да приемем принципни закони в туризма, които да дадат сигурност и стабилност, каза Плевнелиев.
Има много добри идеи, които могат да се реализират и без конституционни промени. Конституцията не пречи на магистратите. Независимостта от икономически кръгове се отстоява и от политиците, и от институциите, и от гражданите, и от съдиите, които продължават да действат така, че върховенството на закона да е над всичко. Политическата воля за промени е налице. Трябва да покажем ясна желание за реформи в съдебната система. Трябва да покажем устойчивост, заяви Плевнелиев.
Налице е пълен консенсус по управлението и използването на еврофондовете, каза Плевнелиев. Нека 2015 г. бъде рекордна за България по усвояване на еврофондовете. Нека приемем и заработи закон за еврофондовете, който да премахне административните пречки и да заработи за създаде електронно разпределение на еврофондовете.
Държавата и общините са възложили ОП за почти 10 млрд. лв. за 2014 г. За съжаление възложителите избягват електронни стъпки. Нека новият закон за еврофондовете да въведе масово използване на електронни Обществени проръчки.
Уверен съм, че пряката демокрация ще ангажира в много по-голяма степен потенциала на нацията. Пряката демокрация може да лекува представителната демокрация.
Ще инициирам национален референдум по изборните права на българските граждани, който да се проведе заедно с местни избори, заяви държавният глава. Той отбеляза, че реформите по време на избори се правят трудно, но избори ще има и за напред.
Мирът и просперитетът са невъзможни без върховенството на закона. Балканите и Европа са съсипвани многократно, именно защото някой е решил, че може да наложи целите си с оръжие, смята Плевнелиев. Той заяви, че няма алтернатива на разрешаването на конфликта между Русия и Украйна освен мирния път. Европа е нашият цивилизационен избор. Уважаваме суверенитета и териториалната цялост на всяка страна, продължи той. Оръжието е символ на липсата на аргументи.
Относно армията президентът заяви, че националната ни сигурност е гарантирана единствено и само като част от НАТО. Всички осъзнаваме финансовите трудности през последните години, но сигурността няма цена. Българската армия се нуждае от разумен и достоен бюджет, каза Росен Плевнелиев. Той е категоричен, че страната ни трябва да се придържа стриктно към поетите ангажименти от срещата на Върна в Уелс. Сигурността струва пари, но мирът и свободата са безценни, заяви Плевнелиев.
Той подчерта, че българското общество от Възраждането насам подкрепя европейския път на развитие, защото уважаваме правовия ред, защото избираме върховенството на закона, които са в основата на европейските ценности.
Нека през годината дадем нов тласък на интеграционни процеси. Има много смислена работа за вършене. Нека 2015 година е година на стабилност и реформа, година на прогрес по националните приоритети, заключи президентът. /shum.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.