Плевнелиев разкритикува Доналд Тръмп – не разбирал Европейския съюз

Търсихме заедно решения за бъдещето на България. Можем да се гордеем с постигнатото. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на годишната среща на бизнеса и властта.
Свидетели сме на нови геополитически реалности. Навсякъде около нас има замразени конфликти. България бе остров на стабилност, отчете Плевнелиев петте години от мандата си. Страната ни в последните пет години е незаобиколим фактор.
2017 г. е критична за бъдещето на Европейския съюз (ЕС). През 2017 г. ЕС трябва да се готви за нови шокове, предупреди той.
Росен Плевнелиев критикува американския президент Доналд Тръмп, който според него не разбирал ЕС. Трябва да изберем парите или ценностите. ЕС да се сплоти като семейство, настоя държавният глава. ЕС досега беше мека сила, това ще се промени, уверен е Плевнелиев.
В международен план трябвало да сме приятели с всички и да сме евроатлантически ориентирани. Понякога спасението се крие в ъгъла на собствената ти къща, изтъкна той и акцентира върху възможностите за развитие на Балканите.
Заплаха пред страната е у нас да дойдат политици националисти и популисти. Не трябва България да се самоизолира. Не трябва да си живуркаме в ъгъла на историята, предупреди президентът.
Росен Плевнелиев припомни парчето на Скорпионс „Вятърът на промяната“ и посочи, че поколението, съборило берлинската стена, сега изгражда нови стени.
Страната ни успявала да задава приоритети. Всички работеха с нас, заяви Плевнелиев, продължавайки да отчита мандата си. Немалко неща се случили в икономиката ни. Удвоила се търговията с Китай, Виетнам, Турция.
Президентът отчете пенсионната реформа, която не била достатъчно дълбока. Отчете пред бизнеса дуалното образование и връзката между образование и бизнес. Росен Плевнелиев се похвали с пакета закони за сектор „Сигурност“. Досега службите за сигурност работеха на тъмно, изтъкна той.
Плевнелиев коментира промените в съдебната реформа. Въпреки напредъка, промяната не била довършена. Тя е крайно необходима.
Росен Плевнелиев похвали премиера Бойко Борисов, че поел развитието на инфраструктурата като своя лична кауза. Икономиката е в подем. Дефицит няма, похвали той кабинета. НЗОК вече не била на минус. На плюс сме и по отношение на усвоени средства от ЕС.
Не сме перфектни, проблеми има, призна Росен Плевнелиев. Трябва да се създадат по-добри условия за бизнес. Държаният глава похвали програмата за саниране. Тя била силна антиолигархична мярка. С 15 милиарда евро щяла да скочи оценката на имотите на всички 2,7милиона души, чиито жилища ще се санират.

Росен Плевнелиев поиска да се приотизира борбата с корупцията. Не трябвало да се позволява на сенчести бизнеси да фалират банки и регионални сили да водят хибридни войни. Заедно трябва да изковем България 2030, настоя още Росен Плевнелиев.

Продължаваме да мечтаем, завърши словото си той.

Сross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.