Плевнелиев отново поиска регионална енергийна борса

Със среща с представители на сръбските делови среди и на българския бизнес започна вторият ден от официалното посещение на президента Росен Плевнелиев в Белград. Повече от 50 представители на бизнеса от двете страни се срещнаха на форума в сръбската столица, за да обсъдят възможни партньорства.
„През 2013 г. на бизнес форум в София, заедно с президента Николич, бяхме изненадани, че залата в Българската търговско-промишлена палата беше малка за интереса на българския бизнес за сътрудничество, инвестиции и приятелство със сръбската страна“, обърна се президентът Плевнелиев към участниците във форума.
Пред представителите на бизнеса от двете страни държавният глава отново се обяви за изграждането на регионална енергийна борса, която ще осигури възможност за достъп до енергийни ресурси на конкурентни пазарни цени. Президентът припомни също така, че България инвестира над 1 млрд. евро в изграждането на проекти по трасето на Коридор 10, който е приоритетен за България и за Сърбия. 650 млн. евро е инвестицията в ж.п. линията Пловдив-Свиленград, а участъкът от Софийски околовръстен път до Калотина и сръбската граница ще се случи в най-кратки срокове. Със 130 млн. евро стартира строителството на Северната скоростна тангента, също част от Коридор 10. „Отнасяме се много отговорно към изграждането на трасето на този коридор, който ще свърже Европа с Азия“, подчерта още българският президент.
Според държавния глава, активната икономическа политика, правилата, които важат за всички, добре работещите институции, електронното управление и стабилната банкова система са рецептата за по-добра бизнес среда. „Вратите на българските институции са открити за идеите на бизнеса. Искаме да бъдем част от вашия успех“, обърна се още президентът към представителите на бизнеса от България и Сърбия. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.