Плевнелиев обвини Русия, че дестабилизира ЕС с платени партии и медии у нас

Германският в. „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ излезе с интервю с българския държавен глава. Президентът Плевнелиев заяви, че се правят опити за подкопаване на основите на Европейския съюз от Русия чрез подкрепа за ултранационалистически партии и медии у нас и други държави в ЕС.

„Има много признаци за руско финансиране на антиевропейски партии и медии в България, както в други държави от ЕС. Да вземем например честите срещи, които такива националистически антиевропейски партии провеждат именно в Москва. В България на публични мероприятия на такива организации понякога се развяват повече руски, отколкото български знамена“, посочва президентът.

Той подчертава, че „най-силното оръжие на Европа са демокрацията, правовата държава и това, че сме изградили едно пространство, в което хората са свободни“.

Държавният глава подчертава, че ЕС не трябва да позволява тези достижения да бъдат отнети и призовава за по-тясна интеграция, там където сближаването има смисъл и е от полза.

„В Европа имаме нужда от общи усилия в онези области, които засилват мира и сигурността, например при свързването на мрежите за пренос на енергия. Също така не би трябвало отделни членове на ЕС поради краткосрочни икономически или политически изгоди да се отклоняват от общата европейска политика по отношение на Русия“, е позицията на държавния глава.

Според президента е напълно неприемливо провеждането или подкрепата за политика, в която правилата не важат за силните, както и за преначертаването на граници от позиция на силата. „Ние, българите, имаме в историята си болезнен опит с подобна политика: на Берлинския конгрес през 1878 г. от страната ни са отнети големи територии с българско население. Тази политика е продължена и през двете световни войни чак до конференцията в Ялта, когато без да бъдем питани, сме били предадени на комунизма за 45 години“, припомня президентът.

Росен Плевнелиев подчертава, че от този исторически опит България в никакъв случай не е срещу Русия, но не приема някои черти на сегашната руска политика и даде пример с финансирането на партии и медии у нас и в Европа.

Той припомни, че на проведен у нас референдум гражданите се обявиха за драстично съкращаване на партийното финансиране, включително и за провеждането на предизборните кампании и това поставя въпроса за начина, по който партиите ще се финансират в бъдеще. Президентът изразява надежда българските политици „да не допуснат партийното финансиране да стане зависимо от непрозрачни интереси“.

Пред германския вестник президентът Плевнелиев отхвърля твърденията, които тълкуват победата на Румен Радев на президентските избори през ноември като знак за политическо сближаване на България с Кремъл. „Това е преувеличено. Социологическите проучвания показват, че 60% от българите биха дали превес на ЕС, ако биха били изправени пред избора между него и Русия“, заявява държавният глава. „Румен Радев беше избран за президент на демократични и честни избори и то с впечатляващо мнозинство. Освен това Радев обяви по време на предизборната си кампания многократно и ясно своята евроатлантическа позиция“, добавя още Росен Плевнелиев.

В интервюто си държавният глава отново призовава за „ясно формулиран консенсус“ между политическите сили в България по отношение на избора на новия български представител в Европейската комисия. „Апелирам към правителството в оставка на Бойко Борисов, да излъчи възможно най-скоро кандидат. В противен случай такова решение ще може да бъде взето едва след следващите парламентарни избори“, подчертава Росен Плевнелиев.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.