Плевнелиев: Завършва труден, но успешен мандат

Един безспорно труден, но успешен мандат завършва, каза президентът Росен Плевнелиев на заключителната пресконференция, с която отчете дейността на президентската институция. „Бяхме свидетели на рекорден брой конфликти. На многобройни и паралелно протичащи кризи в света. Във вътрешно политически план имаше парламентарни кризи. Особено критични бяха 2013 и 2014 г., когато само за 2 години се смениха пет правителства и три парламента.Президентската институция не е на силната ръка, а на баланса“, заяви Росен Плевнелиев.
„Смисълът на политиката е да дадеш власт на хората, а не да превеждаш разделителни граници. Създадохме изборен борд. Във всяко министерство бяха създадени обществени съвети. По време на протестите срещу монополите излязох при протестиращите. Проведохме първия референдум, последван от още две допитвания“, каза президентът.
„Вече правителство изпълнява Програмата „България 2020″ и аз създадох условията на тази приемственост“, допълни той.

Горд съм, че в моя мандат се изпълнява на-мащабната програма за модернизация. Строят се пречиствателни станции, метро, магистрали. Икономиката е в подем. Българската икономика е в подем, с втория най-висок ръст е ЕС от 3,6%. Безработицата е на най-ниското си ниво от 2009 година – 7,1%. Дефицит в бюджета реално няма, 2016-а година завърши с ръст от 1,6% от БВП. Фискалният резерв е с рекордно ниво. Гордея се, че имам принос в положителния баланс, усвояването на рекордни средства по еврофондовете. Приходите и броят на туристите са рекордно високи“, каза Плевнелиев. По думите му днес България се ползва с доверието на пазарите. Днес Германия е най-големият ни пазар.
„Имаме рекордно ниски лихви и върху кредите на гражданите. За първи път от 17 години страната ни бе изправена пред финансова криза“, допълни той.

„Реформата в енергетиката доведе до оздравяване на сектора. В края на мандата ми електроенергийният пазар е либерализиран и гражданите са свободни да избират доставчика си на ток“, подчерта президентът.

Плевнелиев припомни, че е била направена и важна крачка в процеса на реформиране на съдебната система, включително с промяна на Конституцията и Закона за съдебната власт. „Днес голямата тема в обществото е за справедливостта на страната. Всички сме длъжници на народа и носим отговорност за ниското доверие на гражданите в институциите. В международен аспект водих последователна политика за активно членство на България в ЕС и НАТО“, каза още Росен Плевнелиев.

„Правя голяма разлика между руския президент и руския народ. Не одобрявам водената от руския президент политика. Не пестях критиките си към него за водената политика за преразпределение на сфери на влияние. Това е много опасна политика“, заяви Плевнелиев.
„Не бяхме троянски кон. Бях категоричен, че България е господар на собствената си съдба. Бях изправен пред многобройни предизвикателства“, добави Плевнелиев. Той подчерта, че от всички трибуни е апелирал, че ЕС е нашето семейство.
„В международен аспект водих последователна и честна политика. Още в началото казах, че Европейският съюз е моето семейство. Дадох всичко за обединена и силна Европа“, подчерта той.
„Зададохме приоритети на българското председателство. Благодаря на всички, които ме подкрепиха. Икономиката има голям ръст благодарение на целенасочените усилия на българската дипломация. През 2016 г. 25 президенти посетиха България“, каза още Росен Плевнелиев.

„Отказах да се кандидатирам за втори мандат с ясни аргументи. В края на моя мандат България стои добре на фона на световните кризи. Това е заслуга на мен и екипа, с който работих. Ще продължа да служа на българския народ. Предупреждавам за големите рискове в следващите месеци: отнемане на българското председателство на ЕС. Има риск от непризнаване на изборни резултати. Има риск от нова миграционна вълна. От геополитически провал, ако се превърнем в периферия на ЕС“, каза още президентът.
Сross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.