Пластмасовите бутилки да се връщат срещу заплащане

Употребяваните пластмасови бутилки да се връщат в магазините срещу заплащане. Предложението е на Екоминистерството. Наета е немска компания, която да проучи националното законодателство и да анализира, дали това ще е икономически изгодно у нас.
Идеята за обратно изкупуване на пластмасови бутилки става популярна у нас преди 4 години. Тогава една от веригите супермаркети внедрява в магазините си вендинг машини, които да събират употребявания амбалаж срещу заплащане. В момента обаче тези машини събират прах в складовете на фирмата-производител.
Според Министерството на околната среда и водите, времената са се променили. За това се и налага анализ на бизнес средата и какви ще бъдат евентуалните ползи. От бранша алармираха, че в момента трудно изпълняват поетата към държавата норма от 10000 тона пластмаса на година, а с подобно нововъведение цифрите ще паднат драстично.
Оказва се, че предаването на пластмаса в пунктовете за вторични суровини е доходоносен бизнес. При евентуално въвеждане на системата амбалажът на една бутилка от 1,5 л. ще струва около 2 стотинки, съобщава ТВ7. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.