Пипи Дългото чорапче стана на 70 години

Героинята на шведската детска писателка Астрид Линдгрен Пипилота Виктуалия Транспаранта Ментолка Ефраимова Дългото чорапче, или накратко Пипи, днес има рожден ден – навършва 70 години, предаде РИА „Новости“.
Линдгрен често е споделяла, че появата на Пипи на бял свят дължи на дъщеря си Карин. През зимата на 1941-ва година настиналото момиче помолило майка си да й разкаже приказка и на въпроса й каква, отговорило: „Разкажи ми за Пипи Дългото чорапче“. Карин получава като подарък от майка си първия разказ за Пипи под формата на ръкопис на рождения си ден на 21-ри май 1944 година. Първата книга е издадена през ноември 1945-а. Самата Карин е разказвала пред журналисти, че не знае откъде й хрумнало това име, защото никога не е мислила за Пипи.
С приказните разкази за луничавото момиченце са израснали не само поколения шведи, но и читатели от цял свят. От появата на книгите досега мненията за Пипи Дългото чорапче обаче са различни. Много я обичат заради независимостта, бунтарския дух, хумора и самостоятелността, но има и такива, които критикуват Линдгрен заради липсата на педагогика в книгата и за това, че подобни непослушни момиченца ще доведат до хаос в обществото.
Книгите за Пипи са преведени на 70 езика. От тях са продадени повече от 60 милиона екземпляра. Общо от произведенията на Линдгрен са купени над 150 милиона бройки, като много от тях са именно историите на Пипи Дългото чорапче.
Шведският в. „Дагенс нюхете“ в края на 2014 година определя разказите за Пипи като едно от най-важните културни събития на страната за последните 150 години, които са повлияли на обществото. Това показват резултатите от гласуване на читателите на изданието.
70-годишнината на Пипи ще бъде отбелязана в Швеция с различни културни мероприятия – в книжарници, библиотеки. Голям празник е предвиден за 23-ти май в стокхолмския парк „Скансен“. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.