Пет планети от Слънчевата система се нареждат за небесен спектакъл

В продължение на около месец пет планети от Слънчевата система всяка сутрин ще се нареждат на южния небосклон. Рядкото явление ще е видимо с просто око преди изгрев, съобщава в. The New York Times.
За пръв път от повече от десетилетие и петте планети ще са видими едновременно. Меркурий ще е малко над хоризонта на югоизточния небосклон. Малко по-високо вдясно ще е Венера. Още по-високо вдясно ще е Сатурн. Марс ще е най-високо и ще е вдясно на посока юг. Малко по-ниско, в крайнодясната част на югозападния небосклон, ще е и Юпитер.
Хората от Северното полукълбо ще имат около 45 минути преди изгрева, за да наблюдават петте планети. Най-труден за забелязване ще е Меркурий, тъй като ще е най-ниско, а и не е толкова ярък. Затова любители астрономи като Джейсън Кендал препоръчват на хората първо да откриват Юпитер и Венера като двете най-ярки планети и да ги използват за отправни точки за локализирането и на останалите планети.
Кендал допълва, че хората ще се затруднят и да определят кое е планета и кое звезда. Той дава лесен съвет: затворете едното си око и протегнете ръка напред. Бавно прокарайте палеца си пред съответната светла точка на небето. Ако тя бавно се скрие докато палецът минава над нея, значи е планета. Ако мига бързо, значи е звезда, казва Кендал.
Небесата подредба ще е видима до около 20 февруари, но астрономите казват, че пикът за наблюдение е от края на януари до края на първата седмица на февруари. „Това е като да се видиш с всички приятели едновременно“, коментира астрономът Джаки Фахерти.
В периода от 13 до 19 август т.г. петте планети ще „излязат на бис“, но този път привечер. Тогава ще са по-удобни за наблюдение от Южното полукълбо. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.