Петролът най-евтин от началото на годината

Цените на петрола паднаха до най-ниските нива за 2015 г., след като миналия петък Организацията на страните-износителки на петрол (ОПЕК) не успяха да постигнат споразумение за намаляване на квотите на добив, съобщи Reuters.
Американският петрол се търгуваше за 39,58 долара за барел (159 л), понижение с 39 цента. Определящият европейските цени сорт Брент струваше 42,84 долара, с 16 цента по-евтино, отколкото в петък.
Според анализатори вероятно ОПЕК ще продължи да поддържа продукцията на енергийната суровина от 31,5 млн. барела дневно, като решение за намаляване на добива може да има едва при следващото събрание на групата, което ще стане през юни 2016 година.
Междувременно се очаква дори да има повишение на добива, защото в ущърб на други някои от страните членки продават петрол с отстъпки, за да задържат пазарния си дял.
Тези седмица вероятно цените ще падат още, защото се очаква САЩ да обявят рекордни наличности от 490 млн. барела в своите хранилища.
Експерти от инвестиционната банка Goldman Sachs прогнозират, че в близко бъдеще може да видим и цени от 20 долара за барел петрол./КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.