Петкова: Сигурността на енергийната и газопреносната системи е приоритет на правителството

„Гарантирането сигурността на доставките на енергийни ресурси, както и функционирането на енергийната мрежа в България са приоритет в работата на правителството“, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на дискусия „Привеждане в действие на възможностите: интегриране на европейския, руския и азиатския енергиен сектор“, съобщава пресцентърът на МЕ.
Енергийният министър участва в XIX Петербургски международен икономически форум.
Петкова представи предимствата на българските енергийна и газопреносна системи. По думите й средногодишно в страната се произвеждат между 42 и 43 ТВт/ч електроенергия. От тях се изнасят около 11 ТВт/ч за съседните на България страни. „Така страната ни остава важен фактор на енергийния пазар в региона“, подчерта тя. „Около 34% от електроенергията в България се произвежда от АЕЦ „Козлодуй“. Затова и една от основните ни задачи е да удължим живота на Пети и Шести блок на атомната централа“, каза Петкова. „Работим успешно с руските ни партньори от „Росатом“ и забавяне в тези програми няма да има“, категорична е тя.
Друг приоритет на българското правителство е пълната либерализация на електроенергийния пазар в страната. Според Петкова това ще даде възможност продажбата на електроенергия да се осъществява изцяло при пазарни условия. Амбициозната ни цел е това да се случи в началото на 2016 година.
По време на дискусията министър Петкова представи и разработения от правителството проект за изграждане на газов хъб на територията на България с приемо-предавателна точка около Варна. „Проектите, които са част от концепцията за газов хъб, са включени в десетгодишния план за развитие на Европейската мрежа на операторите за пренос на природен газ ENТSOG“, каза Петкова. По нейните думи проектът за газов хъб е изключително важен и перспективен за България.
Енергийният министър акцентира върху предимствата на българската газопреносна мрежа, като изтъкна, че 80% от компресорните станции в региона се намират на територията на нашата страна. „В момента българският газопреносен оператор „Булгартрансгаз“ работи за увеличаване капацитета на четири от шестте компресорни станции за транзит“, каза Петкова. Тя допълни още, че за реализацията на проекта от ключово значение е както изграждането на междусистемните газови връзки, така и разработването на местните находища на природен газ в дълбоко Черно море.
Министерството на енергетиката работи приоритетно по реализацията на газовата връзка с Гърция. До края на годината се очаква да се изгради и връзката с Румъния. Разговорите с турската страна по съвместната междусистемна връзка също са в напреднал етап. Министерството на енергетиката ускори работата и по връзката със Сърбия, за която в момента върви процедура по избор на консултант.
„Физическата свързаност между страните ще даде възможност да се свържат и пазарите“, подчерта Теменужка Петкова. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.