Пекин ще снабди с документи над 13 млн. нерегистрирани китайци

Китай ще даде разрешения за местожителство на около 13 млн. души, които нямат документи, съобщи агенция „Ройтерс“.
Става въпрос за документа „хукоу“, който се изисква за достъп до редица държавни услуги – сключване на брак, отваряне на банкова сметка, създаване на медицинска застраховка и достъп до основно образование.
Над 13 млн. китайци нямат такива документи, защото са били бездомни, сираци или с раждането си са нарушили стриктната политика за едно дете.
„Основно право на китайските граждани е законно да се регистрират за хукоу. Това е необходимо, за да участват в обществените дейности, да се възползват от правата си и да изпълняват задълженията си“, отбеляза държавната телевизия CCTV.
Системата „хукоу“ е създадена през петдесетте години и обвързва достъпа до услуги с местоживеенето на китайците. Когато те се преместят да живеят на място, различно от отбелязаното в документите, или изобщо нямат такива документи, губят правата си в здравеопазването, пенсионната система и другите социални услуги, уточнява в. „Гардиън“.
През октомври управляващата Китайска комунистическа партия заяви, че започва реформи на семейното планиране в страната и разреши на семействата да имат по две деца заради застаряването на населението.
Правилото за създаване само на едно дете беше въведено през 1979 г. с идеята да намали раждаемостта и вероятно е предотвратило раждането на 400 млн. китайчета. /Dnevnik.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.