Партията на Меркел губи избиратели за сметка на крайнодясната „Алтернатива за Германия“

Подкрепата за Християндемократическата партия на германския канцлер Ангела Меркел (ХДС) намалява, след като все повече избиратели се обръщат към антиимигрантската „Алтернатива за Германия“ – година, след като канцлерът си навлече сериозни критики заради решението си да отвори границите на страната за всички бежанци. Това показва ново проучване, публикувано в сряда, предаде „Ройтерс“.

Изследването на Forsa показва, че подкрепата за консерваторите на Меркел – все още първа политическа сила в Германия – е спаднала с 2 пункта спрямо миналата седмица и с цели 8 спрямо миналата година и вече е 33 на сто. В същото време рейтингът на „Алтернатива за Германия“ нараства с 2% и вече е 12 пункта – вторият им най-добър резултат през тази година.

Изследването показва растящото недоволство към политиката на Меркел, управляваща вече трети мандат, година преди парламентарните избори в Германия, отбелязва „Ройтерс“.

Около 1 милион мигранти, предимно от конфликтни зони като Сирия, Ирак и Афганистан, поискаха убежище в страната миналата година. Това породи страхове колко ще струва това на Германия и как ще бъдат интегрирани тези хора. Всичко това доведе до увеличаване на популярността на крайната десница в лицето на „Алтернатива за Германия“.

За да ограничи бежанския поток, Меркел подкрепи сделка  на ЕС с Турция за връщане нелегалните имигранти. Това породи критики, че тя си сътрудничи с авторитарен лидер (турския президент Реджеп Тайип Ердоган), който неведнъж е обвиняван, че нарушава основни човешки права и свободи.

В публикувано днес интервю Меркел коментира, че Германия и други европейски страни твърде дълго са пренебрегвали задаващата се бежанска криза.

Сега ХДС е изправена пред перспективата от тежки загуби на предстоящите местни избори в две провинции – тази неделя в Мекленбург-Предна Померания – и в Берлин на 18 септември. Очаква се „Алтернатива за Германия“ да се представи добре и на двете места.

Според изследването на Forsa подкрепата за останалите партии остава непроменена. Рейтингът на коалиционния партньор на Меркел – социалдемократите – е 22%.

Освен това 62% от анкетираните смятат, че новата стратегия за гражданска защита, която съветва германците да поддържат у дома запаси от храна и вода в случай на въоръжено нападение, терористична атака или бедствие, са само всяване на паника.

ДНЕВНИК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.