Паролите имат още десетилетие живот, твърди проучване

Въпреки множеството критики към традиционните символни пароли и усилената разработка на алтернативни технологии, традиционните пароли имат още поне десетилетие живот. Поне така твърдят авторите на на специално проучване за киберсигурността от компанията SecureAuth.
В проучването са участвали 308 специалисти по киберсигурност, като 91% от тях са на мнение, че традиционните пароли няма да съществуват през 2025 г. До тогава обаче ще върви плавен преход към новите алтернативи, за които налагането ще е известно предизвикателство поради навиците на потребителите.
Сред стъпките за тяхното постепенно изместване е и налагането на ограничения, например да се спре приемането на букви и символи и да се премине само на ПИН кодове. Тези кодове ще се използва за по-малко рискови неща, като например заключването на началния екран на смартфона.
SecureAuth и Gartner са сред анализаторските компании, които отчитат, че потреблението на пароли постепенно намалява. Все повече хора активират и двустепенните методи на идентификация чрез SMS например.
Един от основните проблеми за бавното изместване на паролите е практичността. Повечето хора предпочитат просто да въведат символна парола, отколкото да губят време с други методи. 87% от участниците в проучването споделя,т че често точно това е най-големият проблем в компаниите им, когаот решат да използват алтернатива на традиционните пароли. Добрата новина е, че 97% от респондендите казват, че опитът им с алтернативните методи показва, че те са сигурни.
Проучването има и допълнителен въпрос, какво друго участниците в него очакват да не съществува до 2025 г. Сред отговорите са огледалата на автомобилите, пластмасовите банкови карти, кабелите и зарядните, както и самостоятелните дистанционни управления за домашната техника./Dnevnik.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.