Парламентът прие Закона за съдебната власт

Със 118 гласа „за“, 19 „против“ и един „въздържал се“ Народното събрание прие на първо четене Закона за съдебната власт. Срещу закона гласуваха БСП и ДСБ.
„Благодаря на всички, които подкрепиха проекта. Разбирам защо дебатът е доста бурен, но да не въвеждаме хората в заблуждение. Осигурява се максимално широко участие в избора на магистрати, включително онлайн възможност за изслушване от всеки гражданин“, каза правосъдният министър Екатерина Захриева.
Промените са съобразени с последните изменения в Конституцията. Въвежда се пряк избор на членове на ВСС от магистратската квота, а решенията за назначаване, повишаване и освобождаване на магистрати, ще се вземат самостоятелно от отделните колегии при условия на явен вот и без „въздържал се“. Ограничава се възможността за влияние от страна на парламентарно представените политически партии върху кадровите решения и вот на колегията на съдиите и колегията на прокурорите и следователите във ВСС, чрез въвеждане на квалифицирано мнозинство от осем гласа за съдийската и шест за прокурорската колегия.
Министърът на правосъдието Екатерина Захариева каза, че подкрепата на законопроекта ще бъде знак към българското общество за наличието на широка политическа подкрепа за реформа в съдебната система:
Предвиденото квалифицирано мнозинство в двете колегии, при всички кадрови решения, не само при назначенията, но и при дисциплинарните производства, е гаранция, която искаше от нас и Венецианската комисия, че само парламентарната квота няма да може сама да взема кадровите решения. По този начин ще се постигне и висока вярност и представителност на хората, които ще бъдат повишавани и назначавани в съдебната система.
Министърът на правосъдието каза, че предлаганият законопроект е изработен с участието на всички заинтересовани страни и съгласно правилата на Съвета за съдебната реформа, а в работните групи са били поканени представители от всички политически партии.
Второто четене на закона ще е още следващата седмица. Така той ще бъде окончателно приет в срок – до 22 март, разясни Захариева в кулоарите на парламента.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.