Парламентът избра Теодора Точкова за главен инспектор към ВСС

Парламентът избра Теодора Точкова за главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет. За поста имаше две кандидатури – на Теодора Точкова и на Вера Чочкова.
За Точкова гласуваха всички политически сили, само „Атака“ не участва в гласуването, а един независим депутат – Велизар Енчев, гласува против.
За избирането й беше необходима подкрепата на поне 160 депутати.
Именно липсата на политически консенсус направи невъзможно избирането на главен съдебен инспектор в изминалите повече от две години, в края на мандата на XLI Народно събрание и в краткия мандат на XLII парламент.
Чочкова и Точкова бяха номинирани от Съюза на съдиите в България, а внасянето на кандидатурите им в НС бе подкрепено от депутати от осемте парламентарни групи, което дава надежда за постигане на консенсус. Преди две седмици Чочкова и Точкова бяха изслушани и в правната комисия.
Инспекторатът към ВСС е самостоятелен орган, с основна функция да проверява дейността на органите на съдебната власт, без да засяга тяхната независимост. Мандатът на главния инспектор е петгодишен.
Вера Чочкова има над 18 години юридически стаж. Тя е съдия в Софийски градски съд. Теодора Чочкова има над 20 години юридически стаж. Тя е председател на Административен съд-Хасково. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.