Панда рани тежко служител в център за опазване на животните

Служител в един от центровете за опазване и изследване на големите панди в китайската провинция Съчуан бе атакуван от бамбуковата мечка. Животното му счупи двете ръце и му причини редица други тежки наранявания, съобщава China News Service.

Инцидентът е станал още на 17 декември в тренировъчен център за панди в планината Тянтай, където ги подготвят за връщане в природата. За инцидента става известно едва на 30 декември.

Според информацията 41-годишният служител в центъра с фамилия Вей, се е намирал във волиерата заедно с 16-годишната панда на име Симей. Внезапно животното е наапднало човека и е започнало да го хапе и да го влачи по земята. Мъжът бил спасен от свои колеги. Инцидентът станал по време на обучение на пандата да търси своето дете.

Мъжът все още е в болница. Състоянието му се определя като стабилно. Той е със счупвания в двете китки, скъсано сухожилие на крака, многобройни рани от ухапвания по тялото. „До този момент не зная дали пандата искаше просто да яде или си играеше по този начин“, казва мъжът. „Простих ѝ. Експерт съм в тази област и зная на какво са способни животните“, добавя пострадалият.

На свобода в Китай живеят над 1,8 хиляди панди и властите осъществяват амбициозна програма за увеличаване на популацията.

Голямата панда, наричана още бамбукова или пъстра мечка, е бозайник от семейство мечки, който обитава централните райони на Китай. Голямата панда е изчезващ вид и е под особена държавна закрила в страната.

Пандата е и символ на Китай. Традиция е изпращането на панди в различни държави, наричани често „дипломатически панди“.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.