Палежът на иконите над Сопот не е религиозна провокация

/КРОСС/Палежът на иконите в храма „Св. Георги“ над Сопот не е бил с цел религиозна провокация. 40-годишен шизофреник е осквернил храма, съобщиха от Районната прокуратура в Карлово.
„Вероятният мотив за извършване на деянието е неудовлетвореност от факта, че параклис „Св. Георги“ над гр. Сопот е отворен за посещение денонощно за широк кръг от хора, включително и такива, които не изповядват ортодоксалната православна религия и са в отклонение от линията на Българската православна църква“, посочват от там.
Извършителят – И.М. От Сопот, напуснал на 1 юли Центъра за психично здраве в Пловдив, където се лекувал с диагноза параноидна шизофрения. Отишъл с автобус в родния си град и през нощта се отправил към храма, където драснал клечката на иконите и религиозната литература, която „възприел като еретична“.
От две години той изучавал богословски науки и смятал, че храмът е осквернен.
Мъжът е върнат в Центъра за психично здраве в Пловдив. На разследващите той предал запалка, която твърди, че използвал, за да запали книгите и иконите в храма.
Назначена е психиатрична експертиза, която да установи дали по време на палежа е разбирал това, което върши, и е можел да ръководи постъпките си.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.