Пак наводнихме Одрин

Валежите в България и започналото интензивно снеготопене повишиха критично нивата на водния приток в реките Тунджа и Марица, язовирите по река Арда са препълнени, а Одрин отново е под вода, пишат медиите в крайграничния град. Най-потърпевшият квартал на Одрин отново е „Караач“, Марица заля горите по крайбрежието и всеки момент ще потопи улица „Лозана“, която го свързва с централната част.
По данни на държавната агенция за водните ресурси от снощи водните нива в Тунджа и Марица се повишават значително. Водният приток в Марица се засили и заплашва да остави без достъп 5000 жители на близкия квартал „Караач“. Тунджа преля по входовете на моста, след като днес покачи притока на 207 куб.м/сек. от вчерашните 9 куб.м/сек.
Цитиран е директорът на агенцията за водните ресурси Адил Сабанджъ, който посочва като основна причина започналото интензивно снеготопене в България по поречията на Тунджа, Марица и Арда.
„Все повече вода приижда към Одрин, тъй като язовирите по река Арда са препълнени. Надеждата ни е покачването на водния приток да бъде ограничено и да няма нови преливания на реките“, коментира той. Ситуацията обаче остава критична.
През изтеклата седмица проблемът с честите наводнения, причинявани от българските реки, бе поставен на турско-гръцка среща в Одрин, делегацията от област Източна Македония и Тракия бе ръководена от префекта Георгиос Павлидис, припомнят медиите. Решено е при необходимост от евакуация на жители Гърция да отваря границата си.
Българските власти от своя страна още в началото на снежното бедствие съобщиха, че са уведомили турските и гръцките власти за натрупаните снежни количества и повишаването на речните нива. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.