Пада банковата тайна за преференциалните клиенти на КТБ

Отпада банковата тайна за всички физически и юридически лица с преференциални договори в КТБ за две години назад. Това е записано в законопроекта за кредитните институции, който е внесен от шефът на анкетната комисия в парламента, която проучва фактите и обстоятелствата около източването на банката Десислава Атанасова.
„Чрез законопроекта за кредитните институции ще бъдат оповестени размерите на влоговете, сметките и кредите в КТБ на политическите партии, каза на брифинг в парламента Атанасова.
„Законопроектът за кредитните институции касае отпадането на банковата тайна за всички физически и юридически лица, размера на техните влогове и сметки, на които са били предоставяни привилегировани лихвени условия в отклонение от обявените от банката такива, ако тези лица са извършвали разпоредителни сделки със своите влогове след поставяне на банката под специален надзор“, обясни Атанасова. По думите й, банковата тайна ще падне за всички физически и юридически лица, размерът на техните влогове и сметки, на които са предоставяни привилигировани лихвени условия за период от две години преди датата на неплатежоспособността, както и за всички физически и юридически лица, които са направили заявления за цесия или прихващания. Банковата тайна пада и за договорите, по които не са учредени договорни обезпечения, не са на лице обезпечения от ценни книжа, както и за тези, на които е предоставен кредит и те са се явявали кредитори на други физически или юридически лица.
Ще бъдат оповестени размерите на влоговете, сметките и кредите на политическите партии и на лицата, заемащи различни длъжности в държавната администрация, както и на техните семейства“, допълни Атанасова.
Със законопрокета сме предложили и промяна в Закона за банковата несъстоятелност по отношение на фирмата, която ще разследва КТБ, обясни Атанасова. По думите й, тя ще може да проследи всички транзакции, където и когато и да са правени, дори и в офшорни зони.
„Това е само началото на края от дейността на комисията. Подготвяме и доклад, който ще внесем следващата седмица в деловодството на НС. Всички ПГ са подкрепили този законопроект“, каза още Десислава Атанасова. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.