Падат графиците за отпуските

Да отпадане задължението за предварителните графици за отпуските и изискването работодателят да разработва и утвърждава правила за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, решиха на първо четене депутатите. С пълно мнозинство от 147 души бяха подкрепени предложените от Петър Кънев от левицата промени в Кодекса на труда.
Депутатите разрешиха въвеждането на гъвкаво работно време като се спазва 40-часовата работна седмица, залегнало в правителствения проект. С промяната на работодателите ще бъде дадена възможност да определят работното време с променливи граници, а работникът да може да отработва неотработено дневно работно време в следващия ден или в други дни от същата работна седмица.
Одобрените на първо четене промени на социалистите предвиждат още увеличаване от три на седем дни на срока за изпращане на уведомление до НАП за сключените договори. Възстановява се действащата до 2012 г. възможност работодателят да прекратява с предизвестие трудовото правоотношение с лицата, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.
Мерките, насочени конкретно за микро- и малките предприятия, регламентират да отпадане задължението за предварително писмено уведомяване на Инспекцията по труда за удълженото работно време; за предварително съгласуване със синдикатите.
Не бяха потвърдени четирите предложения на партия „Атака“, сред които с предимство да бъдат наемани българските работници. Отхвърлена бе и идеята на реформаторите 1 май, заедно с Международния празник на труда, да се празнува като национален празник по повод годишнината от избухването на Априлското въстание.
/КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.