Очаква ни познатият летен скок на горивата

През летните месеци ни очаква поскъпване на горивата. Според експерти причините са в традиционното засилено търсене и скъпия долар.
Заради кризата в Гърция цената на суровия петрол вероятно ще се запази, но ще поскъпне продукцията за българските търговци. От Българската петролна и газова асоциация прогнозират и недостиг на горива по южната ни границата.
В момента бензин А95 се продава средно за 2,32 лв. за литър, а дизелът – за 2,35лв.
Междувременно стана известно, че КЗК пак ще прави секторен анализ на пазарите на бензин и дизелово гориво, съобщава сайтът на ведомството.
През последната година се наблюдава динамично развитие на конкурентната среда в сектора на автомобилните горива. На първо място, на международните пазари се наблюдава чувствително понижение на цените на петрола, който е и основната суровина за производство на бензини и дизелови горива. Това поражда необходимост да бъдат детайлно разгледани конкурентните условия на пазара и да бъде установено до каква степен тази тенденция се прехвърля и върху цената на автомобилните горива за крайни клиенти, се казва още в съобщението. Там се отбелязва още, че на пазара на дребно с горива се наблюдава тенденция за промяна на модела на ценообразуване. При някои от участниците са въведени нови пазарни стратегии за привличане и задържане на постоянни клиенти, чрез предоставяне на отстъпки от вече обявената крайна цена. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.