От 15 септември родители ще контролират качеството на образованието в училищата

Родителите ще могат да предлагат мерки за подобряване на качеството на образованието и да контролират работата на директорите. Това предвижда проект на правилник за устройството и дейността на обществените съвети към училищата, който е предложен от просветното ведомство.

Обществените съветите се създават с влезлия в сила от 1 август закон за предучилищното и училищното образование. Тяхната цел е да помагат за разивитие на учебните заведения и да засилят отчетността на ръководствата им. Предвижда се съветите да бъдат формирани до 15 септември.

В малките училища и детски градини – до 500 деца, броят на членовете на съветите трябва да е от 5 до 7, а в големите – от 7 до 9. Поне двама от трима от участниците в тези съвети трябва да бъдат родителите на деца от съответното учебно заведение. А останалите – професионално доказани личности от различни области на обществения живот, изявени общественици, спомоществователи, бивши възпитаници, които не са родители на деца и ученици от детската градина или училището.

Съветите ще участват в обсъждането на учебните програми и в избора на учебници, ще могат да проследят и бюджета на съответното училище, както и да участват в атестацията на преподавателите.

 

ДНЕВНИК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.