От няколкостотин хиляди до един милион българи имат проблем с плащането на дълговете си

От няколкостотин хиляди до един милион българи имат проблем с плащането на дълговете си към банки, топлофикационни дружества, колекторски фирми и др. Това стана ясно от изнесените данни по време на организиран в КНСБ форум, посветен на необходимостта и в България да се приеме закон за личния (частен) фалит.
Подобна практика има в редица страни-членки на ЕС. Само в България няма такава законова уредба, заяви на форума националният омбудсман Мая Манолова. По думите й такъв нормативен акт трябва да балансира интересите и на двете страни, а именно – както да се даде втори шанс на длъжника за нормален живот, така и защита на интересите на кредиторите.
Омбудсманът даде пример със столичната „Топлофикация“, когато заради натрупани задължения за парно хора са принудени да продават жилищата и имуществото си, за да могат да ги покрият. „На практика столичани са крепостни на „Топлофикация“, коментира Мая Манолова, цитирана от Епицентър.бг.
Идеята е да бъдат защитени добосъвестните длъжници, а не такива, които злоупотребяват. Ще бъде прецизно формулирано и това какво означава човек да е свръхзадлъжнял и доходите му да са недостатъчни за покриване на дълговете му за години занапред.
Манолова обясни, че се е нагледала на стотици и хиляди човешки трагедии, когато заради различни неблагополучия човек не може да си плати задълженията.
На крългата маса стана ясно, че вече има изготвени два подобни законопроекта за частния фалит.
Ако у нас не бъде приет такъв закон, все повече българи ще отиват в чужбина, за да искат фалит там и решението за това ще се прилага и в нашата страна, предупредиха експерти. Вече имало няколко десетки такива случаи.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.