Отново спряха обществената поръчка за тол системата

Отново временно е спряна процедурата за възлагане на обществена поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на тол такси от автомобилите над 3,5 тона. Причината е образувано производство по реда на Закона за обществените поръчки (ЗОП) по постъпили жалби в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

По-рано новоизбраният президент Румен Радев изрази в социалната мрежа Фейсбук неодобрението си от възобновяването на обществената поръчка. Той отбеляза, че не оспорва законността на решението, но го намира за политически спорно. По мнението му правителството и държавната администрация трябва да спазват нареждането на премиера Борисов да не се възлагат нови обществени поръчки. От АПИ му отговориха, че поръчката не е нова, а е възобновена стара такава. На 29 декември 2016 г. поръчката е възобновена и са определени нови срокове за подаване на оферти – до 5 януари.

От АПИ поясняват, че ден по-късно – на 30 декември, е постъпила жалба.

От Пътната агенция са категорични, че всички действия по процедурата се спират, докато КЗК излезе с решение.

Междувременно по разпореждане на премиера в оставка Бойко Борисов, регионалният министър в оставка Лиляна Павлова е провела телефонен разговор с Радев. Тя подробно го е информирала, че въпросната обществена поръчка не е нова, а възобновена съществуваща процедура, която е стартирана на 5 април.

Лиляна Павлова е уведомила Радев, че обществената поръчка за тол системата е била обект на много жалби. Това е и причината за неколкократното й спиране и възобновяване.

Павлова е уверила Румен Радев, че е възобновила старата процедура без промяна на условията, като единствено е удължила крайния срок за подаване на оферти. Тя също го е уверила, че нито оглавяваното от нея ведомство, нито АПИ нарушават разпореждането на Борисов за обявяване на нови обществени поръчки.

Сross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.