Отнесоха момата от чешмата за реставрация

Отнесоха символа на Разград – Момина чешма, точно по обяд днес. С отговорната и деликатна задача по демонтажа на чугунената фигура се справиха специалисти от студиото за реставрации „Марков“ в София и работници от Истори
ческия музей в Разград. Работата съвсем не се MOMATA 1оказа лека, защото фигурата бе закрепена за постамента с дебела шпилка с височината на цялото момиче. Наложи се металният прът да бъде срязан с електрожен.
Момина чешма вече пътува към столицата. Там тя ще бъде почистена и основно реставрирана. Срокът за това е 60 работни дни. Плащането на реставрационните работи поема общината.
Припомняме, че Момина чешма никога не е реставрирана, само няколко пъти е местена. Последното й движение, пак с помощта на кран, е било през 1972 година, защото съвсеMOMATA 2м близо до нея е прекарано помощното платно на бул. „България“. По възрастните разградчани си спомнят, че преди там да се появят такситата, по него се движеха градските автобуси.
Докато се върне нагиздена от София отново в Разград, момата вече ще има нова адресна регистрация. Защото по проекта за рехабилитация на централната част на Разград, Момина чешма ще бъде ситуирана в средата на обновяваната пешеходна част от бул. „България“
/до Търговския дом./
/e-Razgrad/
Подробности за цялото житие на Момина чешма може да прочетете по-долу в сайта – в категорията „Статии, коментари, анализи“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.