Откриха най-стария чай

Учени от Китайската академия на науките откриха най-стария известен чай в гробницата на император Цзин Ди от династията Хан, съобщи в. „Индипендънт“.
Император Цзин Ди е починал през 141 г. пр. н. е, така че чаят е поне на 2150 г.Досега не беше намиран толкова стар чай, макар че в един древен китайски текст, написан около 100 години по-късно, се споменава, че Китай е изнасял чай в Тибет.
Учените от Китайската академия на науките са изследвали с мас спектрометрия малки кристали, уловени от власинки на повърхността на листата. Така те установили, че това е чай. Той е поставен в дървена кутия. Чаят е от най-високо качество, състои се само от пъпки.
Освен чай, императорът взел със себе си в отвъдното просо, ориз, лобода. В гробницата естествено са поставени и оръжия, фигурки от керамика, керамични животни. Има и няколко колесници с коне в естествен размер.
Гробницата на император Цзин Ди е близо до днешен Сиан, административен център на провинция Шенси. Тя вече е отворена за посещения. Макар и разкопките да са направени през 90-те години на миналия век, чаените листа са идентифицирани чак сега. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.