Откриха Адам и Ева на 8000 г. в Белоградчик

Жена от село Праужда, община Белоградчик, е открила в градината си каменна плочка, на която има изображения от древна, но неизвестна засега цивилизация, съобщиха във Видин инж. Кирил Кирилов и Емил Цанков от археологическото дружество в Белоградчик.
Артефактът е от дребнозърнест камък и има размерите на човешка длан. Според първоначалните мнения на изследователите от дружеството тя прилича на плочките, открити
Според инж. Кирил Кирилов, който изследва скалните рисунки в пещерата „Магура”, знаците от плочката наподобяват скалните рисунки и знаци от пещерата. На едната й страна има осемлъчна звезда, която е слънцето, мъж и жена, вероятно Адам и Ева, а на другата – мъж, вероятно божествен владетел на Тракия. Предполага се, че на нея е записан договор между владетел и бог или за узаконяване на владетел.

Намерената случайно плочка поставя много въпроси пред историците. Дали Белоградчик и Северозападна България не са били център на духовност? Тя може да бъде едно от свидетелствата, че съвременната цивилизация води началото си от Балканите, твърдят откривателите й. Плочката ще бъде предадена за изследване на научни работници от БАН, допълниха Кирил Кирилов и Емил Цанков.

Kmeta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.