Остъкляваме балконите само с разрешение на общината

Собствениците на апартаменти ще могат да остъкляват балконите си или да санират жилищата си само със съгласието на 51% от етажната собственост или с разрешението на общината. Това решиха депутатите с приетите на второ четене промени в Закона за етажната собственост.
В него е записано, че те не могат да „извършват дейности в общите части на сградата, включително и по фасадата, които нарушават тяхната цялост и архитектурен вид, носимостта, устойчивостта на строителната конструкция или безопасното ползване на сградата.“ Вече остъклените балкони и направените изолации няма да бъдат премахвани.
С промените се предвиждат и глоби при неизвършен неотложен ремонт на сградата. За домоуправителите санкцията ще е в размер от 500 до 1000 лв., а за кмета на общината или района – от 300 до 700 лв.
В закона е записано, че нововъзникнала етажна собственост трябва да избере управителен съвет (управител) в срок от 6 месеца. Предвидена е възможност правомощията на управителя/управителния съвет да се възлагат на юридически лица за срок от две години.
При промяна на собствеността върху самостоятелен обект, членството в сдружението ще може да се прехвърля на новия собственик. Но за задълженията към сдружението ще отговаря старият собственик, се казва още в закона.
Собствениците, които не живеят в имотите си, ще са длъжни да оставят телефон за връзка и имейл за да могат да бъдат уведомени за свикване на общо събрание. Ако не са оставили контактите си на управлението на етажната собственост, ще е достатъчна обява залепена във входа за свикване на събрание за да се смята, че са уведомени.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.