Остава загадка къде е била пещерата на Рождество Христово

Съществува раздел в историята, наречен „библейска археология“, който се занимава с нетрадиционни трактовки в свещените книги. Според една от необичайните теории, рожденото място на Христос не е юдейският, а Галилейският Витлеем.
В галилейски Витлеем се влиза под тунел от клони на вековни маслини. В края на 19-ти век в там са се заселили немски мисионери, избрали мястото в Галилея, защото вярвали, че там е пещерата, в която е роден Христос. Те довели със себе си археолога д-р Готлиб Шумахер. В своите проучвания той формулира причините, заради които е логично именно това да е селището, в което се е намирала пещерата на Рождество Христово.
Артефакти, свързани с тази теория е търсила и експедиция от археолози от Дания, Испания и САЩ през седемдесетте години на миналия век. Жителят на Витлеем Коби Флайшман, историк и бивш дипломат, разказва:
В началото на селището, по пътя от Назарет до 1973-та година имаше пещера. Сега тя е затворена. Това стана по нареждане на Ватикана. През 1973 г. археолози от Дания, САЩ и Испания търсеха в тази пещера доказателства, че на това място се е родил Христос. Опитваха се да работят далеч от очите на журналистите, но за експедицията им стана известно. Дойдоха представители на Ватикана и не знам какви са били споровете им, но пещерата бе зазидана, а експедицията прекратена. Надяваме се, че при някое от следващите посещения на папата в Обетованата земя ще се разрешат отново разкопки… Доказателства, че в Галилейски, а не в Юдейски Витлеем са се случили събитията, описани от Новия завет, биха оспорили една от важните теории на църквата, че Христос е от Давидово коляно.
Витлеем галилейски или Бейт Лехем (къща на хляба) все още не е част от поклонническите маршрути, въпреки че е само на 7 км е Кана Галилейска, където Христос е превърнал водата във вино. На 20 километра е Магадала, където странстващият проповедник и лечител е срещнал Мария Магдалена, а от крайните къщи на селото са вижда Галилейското езеро, по което се смята, че е ходил по водата. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.