Орешарски скрил доклад на ДАНС за финансовата стабилност?

Министерски съвет не е внесъл в Народното събрание доклад на Държавната агенция за национална сигурност за 2013 г. с предположения по отношение финансовата стабилност на страната, заяви председателят на временната анкетна комисия за проучване на случая с Корпоративна търговска банка Десислава Атанасова след закрито заседание на комисията, предаде БГНЕС.
Депутатите изслушаха председателя на ДАНС Димитър Георгиев и директора на финансовото разузнаване в агенцията. След срещата Атанасова обяви, че заседанието е било много полезно и са били изяснени много въпроси, но предстои да бъдат получени още писмени материали и да се изяснят допълнителни теми.
Трябва да се изясни защо докладът на ДАНС за дейността му през 2013 г., който съгласно закона е ежегоден, е внесен от ДАНС в Министерски съвет, но не пристига в Народното събрание, отбеляза Десислава Атанасова и уточни, че става въпрос за период, в който премиер е Пламен Орешарски.
„От ДАНС твърдят, че докладът е бил внесен в Министерски съвет, но след това е бил върнат и не е стигнал до Народното събрание. В този доклад е имало и предположения по отношение на финансовата стабилност на страната“, каза тя. Атанасова отказа да отговори дали в доклада е имало информация за заплаха на финансовата стабилност на страната заради КТБ. Самият доклад не е представен днес на депутатите.
Комисията „КТБ“ очаква още материали от КТБ и от ДАНС, предстои да бъдат изслушани и одиторите, които са правили и заверявали годишните отчети на КТБ, съобщи Десислава Атанасова.
На въпрос дали е станало ясно разполага ли ДАНС с механизми за проверки в банките по линия, различна от пране на пари и финансиране на тероризъм, Атанасова отговори, че заедно с екипа на председателя на ДАНС са разговаряли за бъдещи законодателни промени. Те се отнасят до взаимодействието между кредитните институции, банковия надзор на БНБ и ДАНС, каза тя.
„ДАНС е подготвила предложения към временната комисия и когато го обсъдим и формираме мнение, когато е готов докладът на комисията, ще имаме и конкретика по отношение на законодателни промени“, каза Атанасова.
На въпрос дали това означава, че ДАНС ще иска разширяване на своите правомощия, Атанасова отговори, че на този етап няма да коментира коя институция какви промени в законодателната рамка ще предложи. Целта на комисията обаче е не само да провери работата на държавните институции, но и да формира предложения за законодателни промени, подчерта тя.
Запитана дали може да се твърди, че невнасянето в срок от страна на Министерски съвет на доклада на ДАНС в парламента може да се квалифицира като престъпно поведение, Атанасова отговори: „Бъркате ме с друга институция, която дава присъди“. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.