Организира се протест срещу полицейското насилие

/Дневник/“Фейсбук“ група организира протест в София срещу полицейското насилие.

Събитието под наслов „Качество, а не количество в МВР“ е насрочено за петък 18.00 часа в градинката на „Св. Седмочисленици“.

Като причина за протеста се посочва разпространеното вчера видео с полицаи, които бият двама младежи, както и случаите на насилие срещу бежанци по границите на България.

Това е второто подобно събитие след протеста, проведен на 5 юли.

Организаторите на протеста се обявяват срещу някои привилегии на служителите в МВР като ранното пенсиониране на служители „без особени количествено измерими заслуги към задачите на ведомството“. Настояват и за ускорено създаване на електронно правителство и прилагането му за намаляване на злоупотребите с полицейски правомощия.

Те настояват също от дейностите на МВР да се извадят и децентрализират всички дейности извън поддържането на реда и сигурността, както и разкриването на престъпления, като охрана на съдебната власт, управление на пътната инфраструктура, издаване на документи за самоличност, адресна регистрация и др.

Други искания засягат подслушването на протестиращи по време на правителството на Пламен Орешарски, периодични публични проверка за корупция на служители, а също и да бъде регламентирана ясно отговорността на служителите на МВР при употреба на сила срещу протестиращи.

Миналия месец полицаи, пожарникари, спасители, подводничари и митничари протестираха срещу предложението на управляващите за повишаването на възрастта за пенсиониране в сектора. Протестиращите недоволстват и от продължаващата операция по границата с Турция, заради която постоянно се командироват полицаи за охрана, полагащи извънреден труд. /

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.