Орбан: Иска ли България да влезе в умиращия Шенген?

Унгария е категорична – ако Европа иска да бъде коректна, трябва да предложи членство в Шенген на България. Друг въпрос е дали ще решите да приемете членство в една институция, която в момента умира.
Това обяви унгарският премиер Виктор Орбан, който е на посещение у нас.
След среща с българския си колега Бойко Борисов, Орбан отправи критики към ЕС за отношението спрямо България.
Не е правилно, че Брюксел не признава резултатите ви и не ви иска в Шенген. Не е справедливо, че допълнително изискват още неща от вас. Не е справедливо, че не признават, че при тази бежанска криза България е с най-добрите резултати, отсече Орбан.
Според него стрес тест имало за всички страни по маршрута на бежанците и България се е справила много добре – спазвате ангажиментите си, успяваме да защитим границите си.
Орбан обяви, че е поканил Бойко Борисов на срещата на Вишеградската четворка в Прага на 15 февруари, за да обсъдят формите на сътрудничество, с които държавите могат да са си полезни по бежанските въпроси.
Припомняме, Вишеградската четворка е групата на Унгария, Полша, Чехия и Словакия. В последните месеци на миналата година същите държави отказаха да приемат бежанските квоти на ЕС./КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.