ООН регистрира официално номинацията на Ирина Бокова за генерален секретар

Канцеларията на Общото събрание на ООН регистрира официално кандидатурата на Ирина Бокова за следващ генерален секретар на ООН, съобщи интернет изданието на ООН във версиите си на руски и китайски език. Писмото за номинацията й бе внесено от Постоянното представителство на България в ООН, което се оглавява от посланик Стефан Тафров.
Бокова е петият регистриран кандидат. Освен нея вече са записани министрите на външните работи на Хърватия Весна Пусич и на Черна гора Игор Лукшич, бившият министър на външните работи на Македония Сърджан Керим и бившият словенски президент Данило Тюрк.
Китайската страница на ООН припомни посещението на Ирина Бокова в началото на октомври 2015 г. в световната организация, когато след среща с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун тя заяви пред радиото на ООН: „Много съм поласкана, че моето правителство ме номинира за кандидат“. Но дофевруари 2016 г. правителството на Бойко Борисов не казваше дали стои зад кандидатурата на Бокова. Едва в съобщение късно вечерта на 9 февруари 2016 г. се посочваше, че „във връзка с Решение № 404 от 19 юни 2014 година на Министерския съвет (правителството на Пламен Орешарски – бел. ред.), Министерството на външните работи изпрати писмо, с което номинира г-жа Ирина Георгиева Бокова за поста Генерален секретар на Организацията на Обединените нации (ООН)“. Това означава, че казаното от Бокова през есента в Ню Йорк е било вярно, макар и потвърждението му да идва с четири месеца закъснение.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.