Омбудсманът: Първият ми противник е „Топлофикация“

Първите сто дни на омбудсмана Мая Манолова са минали в работа, следена под лупа, а проблемите на хората са я заливали през цялото време.
В числа стоте дни изглеждат така: 2450 жалби, 1333 граждани, лично са дошли в институцията, 2400 са обажданията по телефона по конкретни проблеми, една трета от оплакванията, 888 жалби – са срещу монополните дружества .
Първият ми противник е „Топлофикация“ със закрепостяването на гражданите и буквалното им ограбване с недължими суми. 15 хиляди дела е завела „Топлофикация“ през 2015 г. Във всички случаи става въпрос за дължима основна сума. Независимо дали дължиш 0,20 лв. или 2000 лв. е абсурдно да ти начисляват 300 лв. за юрисконсулт и 350 лв. за съдебен изпълнител. Когато някой ти плаща ежемесечно суми, въпрос на елементарна етика е да го уведомиш, че миналата година са му останали едни 20 лв. Първо го уведомяваш, предлагаш му разсрочено плащане и след това го даваш на съд, коментира в сутрешния блок на Нова телевизия Мая Манолова. Тя посочи, че е разговаряла с кмета на София Йорданка Фандъкова, с представители на КЕВР и с министъра на енергетиката по този въпрос. „
Това, което ще направим по време на форума през февруари е да убедим „Топлофикация“ да се откаже от тези пари, каза тя и уточни, че „Топлофикация“ взема едни пари, а не ползва адвокат. „Те си плащат газта с тези суми, но питам дали натрупаните дължими суми на „Топлофикация“ трябва да се компенсират от джоба на обеднелия столичанин?“, допълни Мая Манолова.
„Срещата ни с ръководството на „Топлофикация“ беше в началото на декември. Предупредих ги, че това е истински обществен скандал. Предупредих, че ако не го направят доброволно, което би било един елементарен израз на уважение към техните клиенти, съм подготвила констиутционна жалба, която ще внеса днес. Тя е за промяна от Гражданския процесуален кодекс, да бъде обявена за противоконституционна възможността монополно дружество или държавна институцията да събира по съдебен ред разноски юрисконсултско възнаграждение, което не е направено“, добави тя. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.