Оля Драева с участие в национална изложба в София

„Не съм капанка, но моите съседи и приятели са капанци. Капанският фолклор е не само песенна и танцова омая, той е и пъстроцветна дъга от багри на шевици и черги, вълшебство и магия за силен дух и родова принадлежност. Живеем в друго време и с различно светоусещане от прадедите. Няма ги в бита ни вещите, къщите, дрехите, дворовете са други. И въпреки новото трябва да съхраним духа на дедите ни.
Много четох, скицирах, разпитвах възрастни жени, пътека направих до музея, за да се уверя, че всеки детайл отговаря на действителността от преди два века.
Последва стилизацията на детайлите, така че историята да се предаде със средствата на пачуърка и шиенето. Символика, апотропейни функции, обредност, бит, история и народопсихология трудно се предават с парченца плат. Дано съм успяла да „разкажа “ своята цветна приказка за капанците!”
Това споделя Оля Драева в навечерието на изложбата „Традиция и пачуърк“ – Мотиви от българското народно творчество с изразните средства на пачуърка”, представяща над 40 пачуърк творби, която се организира от 01.04.2016 г. до 11.04.2016 г. на ул. „Марин Дринов” 30 в София.
Извор на вдъхновение за авторите са шевици, черги, накити, обредни хлябове, картини от български художници, старобългарско писмо, прабългарски артефакти и др. Творбите възстановяват една традиция, която е превърната в нов вид изкуство – картини, „нарисувани“ с техниката на пачуърка. Да се възпроизведе традиция е смелост, но да се направи чрез пачуърк е повече от майсторство!
На 02.04.2016г. от 17:30 часа ще се състои официалното награждаване на победителите в двата раздела: утвърдени и начинаещи, за най-пълно придържане към темата, оригиналност на идеята, художествена стойност и изпълнение. Членовете на журито са свързани с изкуството и с народното творчество.
Наградите са от „Аксиома М”, а за Наградата на публиката победителят ще бъде определен, като към гласовете във фейсбук на страницата „Да си направим пачуърк“ бъде прибавен умноженият по три брой на гласовете на посетителите на изложбата.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.