Октай Енимехмедов влиза в затвора за нападението над Доган

Октай Енимехмедов трябва да лежи 3,5 години в затвора за нападението над Ахмед Доган. Това реши окончателно Върховният касационен съд.
Магистратите потвърдиха изцяло присъдата на първата и втората инстанция по делото. От наказанието на Енимехмедов обаче ще бъде приспаднато времето, в което е бил зад решетките и под домашен арест – около 2 години. Така на практика той трябва да лежи около 1,5 години в затвора.
Студентът от Бургас бе обвинен в опит за убийство на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и за закана за убийство по хулигански подбуди. И трите съдебни инстанции са категорични, че няма доказателства за опит за убийство, а само за по-лекото обвинение – закана.
На 19 януари 2013 г. по време на официална конференция на ДПС в НДК Енимехмедов се качи на трибуната и стреля три пъти, но пистолетът засече. Оръжието, което е използвал нападателят, е газов пистолет. Няколко експертизи доказват, че с него Октай не е можело да убие Доган.
Според вещите лица е можело да се получат наранявания, ако се стреля от упор в главата, устата, слепоочието или близо до сърцето. С помощта на записите от видеокамерите експертите са установили, че разстоянието между пистолета и главата на политика било около 20 сантиметра.
Макар че Доган няма никакви физически наранявания, нападението е породило основателен страх – с този мотив държавното обвинение настоя да бъде потвърдена присъдата на Енимехмедов. Изненадващо в последния момент прокуратурата се отказа от по-тежкото обвинение за опит за убийство.
Размерът на наказанието е определен след преценка на възрастта на Енимехмедов, самопризнанията и психическото му здраве, става ясно от решението на ВКС. Магистратите са обсъдили последиците от случилото се за Ахмед Доган, както и големия обществен отзвук у нас и в чужбина. Според ВКС не са допуснати никакви процесуални нарушения и няма основания делото да бъде върнато за ново разглеждане или Енимехмедов да бъде оправдан. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.