Окръжният съд потвърди наказанието на Иван Коцев за катастрофата, при която пострада Борислава

Състав на Разградския окръжен съд потвърди наложеното от Районния съд ефективно наказание от 2 години затвор на Иван Коцев за катастрофата, при която пострада 18-годишната Борислава Колчагова. Остава в сила и лишаването му от право да управлява МПС за срок от 5 години
Присъдата е изменена от втората инстанция във връзка с това, че Коцев е оправдан по обвиненията за извършени няколко нарушения на правилата за движение. Според Окръжния съд, има едно единственото нарушено от подсъдимия правило за движение, намиращо се в причинна връзка с вредоносния резултат – това по чл.20, ал.1 ЗДвП. То установява задължение за водачите да контролират непрекъснато управляваните превозни средства, в това число да следят състоянието на пътя и да не отклоняват вниманието си. Подсъдимият е разговарял със спътницата си и не е следил траекторията на завоя, поради което загубил контрол върху автомобила, който напуснал пътното платно вляво и се ударил в крайпътно дърво. В резултат от удара пътуващата в автомобила Борислава получила травматични увреждания, които в своята съвкупност обуславят постоянно общо разстройство, опасно за живота на пострадалата – тежка телесна повреда, се казва в мотивите на съда. Като правоспособен водач на МПС той познава правилата за движение по пътищата и съзнателно ги е нарушил, а последиците не е предвиждал, но е бил длъжен и обективно е могъл да ги предвиди, се казва в мотивите на съда.
Припомняме, че пътният инцидентът, при който пострада Борислава, стана на 15 август 2014 г. Момичето е пътувало в колата на 22-годишния Иван Коцев. По ул. „Св. Климент“ близо до „Парижки салон“ на ляв завой шофьорът губи контрол над автомобила и колата се забива в крайпътно дърво. Борислава бе три месеца в кома, а след това остава парализирана, като рехабилитацията й продължава и до днес.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.