Огнян Герджиков – служебен премиер, шестима министри са приели да влязат в кабинета

Бившият председател на парламента Огнян Герджиков е приел поканата на президента Румен Радев да оглави служебния кабинет, който се очаква да бъде назначен до края на работната седмица.
Това научи „Дневник“ от източници, участвали в разговорите за сформирането на правителството.
По неофициална информация поканата към юриста, който беше една от знаковите фигури на НДСВ при управлението на Симеон Сакскобургготски, датира още от декември миналата година. В началото на януари в телевизионно интервю той потвърди, че с него е воден разговор, но „най-общ, като някаква идея, за която аз не съм казал нито да, нито не“.
Според източник на „Дневник“ до вчера следобед Герджиков не е бил търсен за окончателен отговор. Днес обаче след разговор с Румен Радев е дал съгласието си.
В медийни публикации от последните дни се споменаваха още поне три номинации за служебен премиер, най-сериозната от които на бившия шеф на БАН Стефан Воденичаров. Самият Воденичаров днес отрече пред сайта „Медиапул“ да е канен за поста.
Поне шестима са повърдили участие в кабинета
По-рано през деня на „Дондуков“ 2 бяха забелязани да влизат политици, които по неофициална информация са сред вероятните бъдещи министри.
Според източници на „Дневник“ съгласие за участие в кабинета са дали вече поне шестима от поканените от Румен Радев за министри.
Кирил Ананиев – бивш зам.-министър на финансите в правителствата на Иван Костов, Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев, се е съгласил да бъде финансов министър.
Досегашният зам.-председател на Държавния резерв Гълъб Донев е приел номинацията за Министерството на труда и социалната политика.
Илко Семерджиев ще поеме здравеопазването.
Деканът на Стопанския факултет на Софийския университет Теодор Седларски ще поеме икономиката.
Настоящият посланик на България в Берлин и бивш шеф на кабинета на Симеон Сакскобургготски Ради Найденов е дал съгласие да поеме външната политика.
Зам.-министърът на образованието в служебното правителство на Георги Близнашки и в екипа на Тодор Танев в кабинета „Борисов“ 2 Николай Денков се готов да поеме образованието.
Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.