Обявяват публично собствениците на пенсионните фондове

Списък с актуалните собственици на пенсионните фондове и данните кой фонд какви пари за втора пенсия управлява и каква доходност осигурява ще станат известни с публикуването на доклада за работата на временната парламентарна комисия за проучване на състоянието на пенсионните дружества и регулаторната рамка, съобщи председателят на комисията Корнелия Нинова.
Докладът на комисията влиза днес в Народното събрание, а до месец ще станат ясни и предложенията й за законодателни промени.
След като се видят промените в партидите за втора пенсия, осигурените ще могат да направят сравнение между работата на отделните фондове. Вероятно ще се предложи и намаляване на таксите, които сега събират пенсионно-осигурителните дружества, но с колко ще е решение на законодателите. Очаква се промяна и в тълкуването на понятието „свързани лица“, в които парите за втора пенсия няма да могат да бъдат инвестирани, ако има връзка със собствениците на дружествата.
Временната парламентарна комисия е открила и редица пропуски в работата на системата – забавяне на декларации, елементарни грешки, които водят до това парите да не бъдат придвижвани, декларации, които се бавят с месеци. Този тромав бюрократичен процес в момента води до загуба на доходност заради това, че парите на хората не са в индивидуалните партиди и НАП се възползва от тези средства, тъй като те стоят в държавния бюджет. / КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.