Областта кандидатства за включване в новата Инвестиционна програма на правителството за подкрепа на слаборазвити райони

Основната тема на днешното заседание на Областния съвет за развитие, чийто председател е областният управител Петър Василев, бе представянето и приемане на проектни идеи от общините в Лудогорието, които да бъдат включени в разработваната в момента Целенасочена инвестиционна програма в подкрепа на развитието на Северозападна България, Родопите, Странджа, пограничните, планинските и полупланинските слаборазвити райони, съобщиха от пресцентъра на администрацията.
Още в началото на заседанието Петър Василев подчерта, че програмата ще подкрепя не само изброените географски области, но и други изоставащи в социално-икономическото развитие области в България. Губернаторът съобщи, че през април е отправил предложение към Министерството на икономиката в инициативата да бъдат включени и други икономически изостанали области, в това число и Разградска. В тази връзка кметовете на общините от Лудогорието представиха 54 проектни идеи. Предстои те да бъдат обобщени и изпратени на разработващите новата инвестиционна програма експерти.
Най-общо проектите са насочени към ускоряване на социално-икономическото развитие на областта, създаване на нови работни места и решаване на важни за общините проблеми. Включването на проектните предложения в инвестиционната програма на Министерството на икономиката ще им даде предимство при кандидатстване за финансиране по оперативните програми и по Програмата за развитие на селските райони на ЕС.
Заседанието на Областния съвет за развитие днес възобнови една от основните му функции да инициира и приема идеи за ускоряване на развитие на областта.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.