Областният управител обеща съдействие за неотложните ремонти в Националната техническа гимназия „Шандор Петьофи“

Областният управител Гюнай Хюсмен, главният секретар на администлацията и началникът на Районното управление на образованието Ангел Петков посетиха Национална професионална техническа гимназия „Шандор Петьофи“ в Разград. Те бяха посрещнати от директора Нешка Христова, която ги запозна с предстоящите ремонтни дейности в училището, в което учат 550 ученика.
Техническата гимназия е сред 101 професионални училища у нас, които ще бъдат модернизирани със средства по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020. Ще бъдат ремонтирани учебни корпуси и работилници, санирани сгради, подменени отоплителни, ВиК и електроинсталации. Инвестицията е на стойност 1 300 000 лева, включва и ремонт на спортни площадки, дворни пространства и др.
Министерството на образованието и науката откри процедура за възлагане на обществена поръчка за предвидените ремонти, но Нешка Христова е притеснена, че е планирано ремонтните дейности да приключат до пролетта на 2019 година, а те още не са започнали. Тя поиска съдействие от областния управител за организиране на работни срещи с представители на МОН, на които да се представят проблемите на училището.
Гюнай Хюсмен разгледа учебния корпус и работилниците и се увери лично, че се нуждаят от ремонт и ново оборудване.
„Тенденцията в съвременното обучение е да се акцентира върху професионалното образование. Трябва да се обърне внимание на училища като Националната техническа гимназия в Разград, защото тук се обучават и завършват изградени специалисти“, заяви областният управител и обеща, че ще настоява да се вземат спешни мерки за подобряване на материалната база на гимназията.
Гюнай Хюсмен, Михаил Тодоров и Ангел Петков посетиха и Професионалната гимназия „Робер Шуман“, където бе открит нов компютърен кабинет, оборудван с 11 компютърни конфигурации, предоставени безвъзмездно от областната администрация на училището.
„Това е една сериозна придобивка за гимназията, защото компютрите имат много добри качества. Това дарение ни помогна много и в рамките на една седмица беше оборудван компютърния кабинет“, сподели директорката инж. Христина Панчева
„Радвам се, че сте доволни, а учениците ще имат достъп до по-качествено, по-модерно образование и по-иновативен учебен процес“, коментира Г.Хюсмен.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.