Обама: Промяната на политиката на САЩ спрямо Куба е повратна точка за региона

Американският президент Барак Обама се срещна с кубинския си колега Раул Кастро в Панама. Двамата разговаряха неофициално по време на Срещата на върха на страните от Северна и Южна Америка.
Президентът Обама призова за нова страница в отношенията между САЩ и Куба. Той заяви, че е настъпил моментът за пряк контакт с правителството и народа на островната държава: „Мисля, че ако работим в дух на взаимно уважение и откритост, с течение на времето ще видим не само трансформация в отношенията между нашите две страни, но и позитивно въздействие на това полукълбо и по света“.
Кубинският президент Раул Кастро настоя за вдигане на американското ембарго спрямо страната му.
„Когато говоря за революция, емоцията струи от мен със страст. Трябва да помоля президента Обама за прошка. Той не е отговорен за нещата, които са станали преди неговото време. Мнението ми е, че президентът Обама е честен човек“, каза Кастро.
„Промяната на политиката на Съединените щати спрямо Куба представлява повратна точка за целия регион“, заяви Обама. „Съединените щати няма да бъдат затворници на миналото. Гледаме към бъдещето и политиките, които подобряват живота на кубинския народ и стимулират интересите за сътрудничество в региона. Тази промяна в политиката на Съединените щати представлява повратна точка за целия регион. Фактът, че президентът Кастро и аз седим тук днес бележи историческо събитие“, подчерта Обама. Американският държавен глава обаче призна, че между двете държави ще продължи да има значителни различия.
В Панама двамата са разговаряли около час и тази символична историческа стъпка се приема като начало на процеса по възстановяване на дипломатическите отношения между Вашингтон и Хавана.
Това е първата среща на лидерите на Съединените щати и Куба от 50 години насам. Последният американски президент, провел разговори с кубинския си колега, е бил Дуайт Айзенхауер. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.