Обама и Меркел приветстваха двустранното партньорство

Президентът на САЩ Барак Обама се срещна с германския канцлер Ангела Меркел преди началото на срещата на G7 в Гармиш-Партенкирхен. В топло обръщение към жителите на алпийското баварско село Крюн, Обама благодари за „общата история“ на САЩ и Германия и заяви, че срещата на G7 е доказателство, че на конфликтите в света може да се сложи край.
„През следващите два дни в замъка Елмау ще обсъдим нашето общо бъдеще: световната икономика, която създава възможности и работни места, поддържането на силен и проспериращ ЕС, изграждане на нови трансатлантически търговски партньорства, изправяне срещу руската агресия в Украйна, борба срещу заплахите на екстремизма и климатичните промени“.
От своя страна германският канцлер Ангела Меркел заяви, че понякога Вашингтон и Берлин имат различия в мненията, но те не пречат на взаимното партньорство: „САЩ са наш приятел, наш партньор, действително важен партньор, с който тясно си сътрудничим, защото това е в наш взаимен интерес, защото го желаем…и защото носим споделена отговорност“.
В края на срещата американският държавен глава се обърна с лична молба към германския канцлер: „Последната ми молба към Ангела е в този прекрасен ден, вместо да се затворим вътре, да проведем срещите си в центъра на това невероятно селце и да пийваме бира“. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.