Обама и Кастро си стиснаха ръцете в Панама

Американският президент Барак Обама и кубинският му колега Раул Кастро се поздравиха на церемонията по откриването на срещата на върха на Организацията на американските държави(ОАД) в Панама, съобщава BBС.
Според говорителката на Белия дом Бернадет Мийхан двамата държавници са се ръкували и са разменили по няколко думи преди официалното откриване, както през декември 2013 г., когато бяха в Южна Африка за погребението на Нелсън Мандела. Други американски представители уточниха, че двамата лидери не са имали време за съществен разговор. Първата лична среща между тях е планирана за по-късно днес.
Преди четири месеца Обама и Кастро обявиха намерение да нормализират отношенията между страните си. Оттогава се водят преговори за откриване на американско посолство в Хавана и за възобновяване на търговията.
Американският президент Барак Обама се срещна с няколко кубински дисиденти малко преди откриването на срещата на високо равнище. Сред дисидентите бяха адвокатката и независима журналистка Ларица Диверсент и историкът и политолог Мануел Куеста Моруа. Обама увери правозащитниците от района, че ги подкрепя.
Дни преди срещата на върха в Панама Моруа огласи в Хавана, че ще представи на форума послание, призоваващо за спазване на човешките права в Куба, и ще настоява за закони за свободата на сдружаване и за открити избори.
Двудневният форум в Панама, в който за първи път участва присъстват повече от 30 държавни ръководители. „Тази среща има наистина специално измерение, за първи път в историята край една и съща маса се събират 35 държавни и правителствени глави от района“, отбеляза в речта си за откриването на форума генералният секретар на ОАД Хосе Мигел Инсулса иопредели срещата като историческа. В срещата участват десетки представители на гражданското общество, дошли от други страни, както и президентите на Коста Рика и Уругвай. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.