Няма сделка за Гърция

Срещата на финансовите министри от еврозоната приключи, без да бъде взето решение за Гърция. Финансовият министър и бивш премиер на Финландия Александър Стуб съобщи, че „Работата продължава. Институциите оценяват предложенията“.
В същото време европейският комисар за въпросите на еврото Валдис Домбровски заяви, че се очаква групата да заседава отново тази седмица.
„Имаме нужда от сделка в следващите дни“, каза той.
След края на срещата председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум заяви, че новите предложения на Атина представляват „възможност“ за сключването на нова сделка по-късно през седмицата.
Според гръцката преса предложенията на Атина, които се обсъждат в Брюксел, са фокусирани върху размера на ДДС, ранното пенсиониране и увеличението на някои данъци.
Според източник на АФП, Атина е направила и някои предложения, свързани с пенсионния и отбранителния сектор. Местни издания съобщават и за увеличаване на ДДС и върху хотелския престой – от 6,3% на 13% , както и този върху ресторантите – от 13% на 23%. По въпросите на пенсионната система, ранното пенсиониране ще се елиминира от 2016 г., а не постепенно. Също така се предвижда и орязване на допълнителните пенсии над 1000 евро. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.