Няма опасност да се заразят нови хора с антракс

Няма опасност да се заразят нови хора с антракс във Варненско, случаят приключи, каза днес по Би Ти Ви началникът на инфекциозната клиника във Военномедицинска академия проф. д-р Камен Плочев. Повод за това му твърдения дава фактът, че при хората, контактували пряко с починалия мъж и заразеното месо, пробите са отрицателни.

Експертът посочи, че антраксният бацил е много добре защитен и може да оцелее в почвата десетки години. Обикновено до хората заразата стига през животни. В България годишно има два-три случая на заразени с атракс, като обикновено става въпрос за кожната форма, която не е толкова опасна. При нея бацилът прониква при одраскване или порязване и досег с болно животно.

При консумиране на месо от заразено животно или пиене на мляко от него болестта протича тежко и смъртността е около 50%. Проф. д-р Камен Плочев подчерта, че компетентните служби си вършат работата, за да не се стига до зарази чрез животински продукти, като последният случай е резултат на „типичен български тарикатлък“. / Дневник/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.