Няколко събития в Европейската нощ на музеите

На 18 май Община Разград става част от „Европейската Нощ на музеите”, обяви на пресконференция днес кметът д-р Валентин Василев. 
„В Европейската година на културното наследство ни предстои Втора нощ на китарата – на 18 май от 19.00 ч. в „музикална“ градина на къща музей „Димитър Ненов”, съобщи детайли от програмата главният експерт „Култура“ в Общината Виолета Антонова.

Събитието е с участието на Славчо Николов – един от „Златните китаристи“ на България – китарист на Б.Т.Р. и „Фондацията“. Славчо Николов е част и от „Квартет Сезони“, който гостуват за първи път в Разград. В квартета са още Йоана Димитрова, Евдокия Бобоцова – мандолина и Николай Петров – мандола.
В Нощта на класическата китара ще е чуем изпълнения и на млади таланти от класа по китара, при Музикална школа „Илия Бърнев“ – Пламен, Виктор и Валери. Два часа преди този концерт – в 17.00 в къща музей „Станка и Никола Икономови“ ще бъде срещата с автограф „Господарят на гледката” на поетесата Виолета Христова и разговор на тема: „Присъствието на жената в съвременната литература”, съвместна инициатива с Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“.
От 18.00 часа в интерактивния музей „Абритус“ ще бъде открита Археологическа изложба „Бронзовата епоха – контакти и находки“.
От 9.30 до 20.00 часа в Художествената галерия „Проф. Илия Петров“ ще бъде експонирана „Никола Кожухаров 125 години” с творби от фондовете на Художествена галерия – Стара Загора, Националнана галерия, Софийска градска художествена галерия, Художествена галерия – Казанлък и Художествена галерия „Проф. Илия Петров” – Разград. Експозицията включва живописни творби, рисунки, илюстрации, приложна графика, сценография и монументална живопис на Никола Кожухаров.
Художествена галерия – Поморие представя изложба „Дарения” – колекция от творби на изтъкнати български художници, а Художествена галерия – Раднево ще представи „Съвременна българска графика и пластика”.
От 9.30 до полунощ за всички музеи в Разград е Ден на отворените врати – възможност за посещения със свободен вход, по повод Европейската нощ на музеите и Деня на Европейското културно наследство – 19 май 2018.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.